10 érdekesség a komlókról (közönséges komló (Humulus lupulus)

1. A komlópellet mindig blend. Különböző területek terméseit keverik össze, hogy a paraméterek (alfa, béta sav, komlóolajok mennyisége) egyforma legyen lecsomagoláskor.
2. A préselt leveles komló, mindig egy területről és évjáratból van. Változóak lehetnek a paraméterek bálánként.
3. komló (Humulus) a kenderfélék (Cannabinaceae) családjába tartozik. Szoros rokonságban van a kannabisszal.
4. Nem lehet befertőzni a sört komlóval, mivel erős antiszeptikus hatású.
5. Komlókból gyógyszert is készítenek: nyugtató, és álmatlanság elleni szereket.
6. Több száz vegyületet tartalmaz a komló, a forralás során ezek egymással reakcióba lépnek, bomlanak. Jelenleg nem ismertek ezen vegyületek mindegyikének reakciója.
7. Már a rómaiak, babilóniaiak is ismerték a komlót. A sörfőzéshez a 9.-10. Század óta használják
8. Csak a nőivarú egyedeket termesztik, mivel a hímivarú növény virága nagyon apró és a virágzás után lehull. Emellett a hímivarú egyed virágport termel, ami a környező nőivarú egyedeket beporozza, és mag keletkezik.
9. Komlópellet TYP 90: 100 kg komló feldolgozásával nyert komlópellet mennyisége 90 kg, TYP 45: 100 kg komló feldolgozásával nyert komlópellet mennyisége 45 kg ,

10. BBC Pure Hop Pellet az egyik legjobb komlókészítmény jelenleg. A Boston Beer Company együttműködésével fejlesztették ki. Hasonló a Cryo Hops-hoz, de jobb annál. Finomabbra őrlik -35°C-on a komlót, és így az őrlés következtében létrejövő hőhatás elkerülése miatt nem oxidálódnak a komló összetevői.