Cold IPA elszabadult!

Cold IPA
Betöltés... 102 megtekintés

Cold IPA elszabadult!

Rengeteg IPA gazdag malátás mélységgel rendelkezik, ami kétségtelenül komplex és érdekes ivási élményt nyújt. A Cold IPA komplexitása a komlónak kedvez, és a száraz lecsengés visszahívja az embert, hogy még többet kérjen. Ha egy könnyen iható italt szeretne, amelyet ismételgetni lehet, készítsen Cold ipa-t a nyári hónapokra.

A Cold IPA az India Pale Ale komló intenzitását nyújtja, miközben a maláta karakterét visszafogottan és rendkívül ropogósan tartja.

Milyen íze van a Cold IPA-nak?

A Cold IPA főszereplője a komló. Nem így van ez minden IPA-ban? Nos, a Cold IPA extra erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a maláta és az élesztő háttérbe szoruljon; igen, ezek az összetevők megteremtik az alapot - tiszta, ropogós, világos -, majd a függöny mögé bújnak. 

Milyen komlót használnak egy Cold IPA-ban?

A Cold IPA-kban általában az újabb amerikai, ausztrál komlófajtákat használják, elkerülve a "kontinentális" fajták földes-fűszeres jegyeit. 

Hogyan készül a Cold IPA?

A Cold IPA-t lager élesztővel készítjük, a szokásosnál melegebben erjesztve. Ez a hőmérséklet-emelkedés segít csökkenteni a kénszerű jegyeket, amelyeket a lager élesztő a szokásos 10-13 ºC-os tartományban tartva képes létrehozni. A sörélesztő viszont gyakran termel gyümölcsös aromákat, úgynevezett "észtereket" az erjedés során, amelyek az IPA ízében játszanak szerepet. És mivel a Cold IPA kizárólag a komlót helyezi reflektorfénybe, alsó vagy semleges aromájú felsőerjesztésű élesztőket használunk.

A világos pilseni maláta mellett gyakran nagy mennyiségben tartalmaz adalékanyagokat (10-40%) , például kukoricát vagy rizs pelyhet, amelyek enyhítik a testet, és nagyobb teret engednek a komlónak, hogy megcsillogtathassa erejét. Élesztőnek ajánlott a W34/70, vagy más folyékony lager élesztők, a California Common élesztő, Költsch élesztők. Erjesztési hőmérséklet: 16-18°C. Jellemzően a 25-30 IBU kevésnek bizonyul, javasolt az 50 IBU felé törekedni. A magasabb szénsavazás segít tompítani az erősebb keserűséget.

Miben különböznek a Cold IPA-k?

Egy lelkes kézműves sörivó elgondolkodhat: A Cold IPA egy IPL? A kérdés jogos, de az India Pale Lager, azaz az IPL hagyományos lágerhőmérsékleten készül, ami a kénvegyületek felszaporodásával jár. Az IPL-nél óvakodnunk kell a gyümölcsös, IPA jellegű komlóktól is.

Az IPL-ek gyakran alacsonyabb alkoholtartalomra törekednek; a Cold IPA sok esetben egy erős, 6-7%-os sör, amely kiválóan iható.  A végeredménynek alacsony FG (száraz)  és tiszta, lendületes, élénk lecsengésnek kell lennie.