Malátakivonatos sörfőzés előnyei

Malátakivonatos sörfőzés
Betöltés... 101 megtekintés

Malátakivonatos sörfőzés előnyei

Mik az előnyei a sör malátakivonatból készítésének?

A teljes kiőrlésű sörfőzés az a folyamat, amikor a sört gabonából készítjük. A malátázott szemeket meghatározott hőmérsékleten, meghatározott ideig vízben áztatják - ez a "cefrézés" vagy “teljes cefrézés” néven ismert folyamat -, amely kivonja az erjeszthető cukrokat a szemekből, így az élesztő képes alkohollá erjeszteni azokat, és végül sört készíteni.

A malátakivonatot úgy állítják elő, hogy a cefrézés során összegyűjtött sörlét sűrű sziruppá vagy száraz por alakban dehidratálják. Míg a teljes cefrézés sörfőzésnél nagyobb kontrollt gyakorolhat az összetevők felett, a malátakivonatból történő sörkészítés számos előnnyel jár a házi sörfőzők minden szintje számára.

 

1. A kivonat időt takarít meg

 

A malátakivonat használata lehetővé teszi, hogy a teljes cefrézési folyamat kihagyható legyen, ami jelentősen lerövidíti a sörfőzési nap hosszát.

A szokásos házi főzésű, teljes cefrézés magában foglalja a víz felmelegítését, a szemek körülbelül egy órás áztatását, a máslást (a szemek további vízzel történő öblítése, hogy az összes cukrot megkapjuk). Ez a folyamat két-három órát is igénybe vehet. Ez azt jelenti, hogy egy teljes, csak gabonából készült sörfőzési nap a víz felmelegítésének megkezdésétől az élesztőnek az erjesztő edényben lévő sörhöz (erjesztetlen sör) való hozzáadásáig hat órát vagy még többet is igénybe vehet. Ha ehhez hozzáadjuk a takarítással töltött időt, akkor egy teljes nap munkájával számolhatunk.

 

Egy kivonatos sörfőzési nap mindössze két-három óra alatt elvégezhető, ami életképes megoldást jelent azoknak, akik egy munkanap után akarnak sört főzni, vagy a hétvégi ünnepségek kezdete előtt egy gyors adagot akarnak készíteni.

 

Malátakivonatos főzés

2. A kivonatos főzés helyet takarít meg

 

Mivel a malátakivonatból történő sörkészítéskor a teljes cefrézési folyamat kihagyható, a főzés napjához szükséges eszközök száma jelentősen csökken. A hagyományos, teljes cefrézésű sörfőzéshez nagy cefréző fazékra (vagy gépre) és egy plusz fazékra van szükség az öblítővíz felmelegítéséhez. A kivonatos sörfőzés általában kevesebb felszerelést igényel (kisebb beruházás), és a kevesebb felszerelés kevesebb tárolnivalót jelent.

 

A teljes maláta kivonatos főzés egyetlen edényben is elvégezhető, és nagy valószínűséggel megúszhatja a konyhában már meglévő 5-15 literes fazékhasználatával. A kivonatos sörreceptek jellemzően 15 liter sört adnak, és csak 7-10 liter vizet használnak fel a főzéshez, a fennmaradó mennyiséget pedig az erjesztőbe adagolt hideg vízzel pótolják. Elméletileg az erjesztő berendezésen kívül nincs szükséged semmilyen további felszerelésre a főzés napján, ha maláta kivonatos sörfőzéssel dolgozol.

 

3. Az extrakt a hatékonyságot jelenti

 

A teljes cefrézéses sörfőzés egyik legnagyobb kihívása a célsűrűség elérése. A fajsúly a cefrézés során kivont cukrok mennyiségét méri, és végső soron befolyásolja a kész sör alkoholtartalmát és általános profilját. Ez megköveteli a teljes cefrézésű sörfőzőtől, hogy a cefrét egy pontos hőmérsékleten tartsa egy meghatározott mennyiségű vízzel körülbelül egy órán keresztül. Az e folyamat során kivont cukor mennyiségét a “kihozatal - hatásfok" határozza meg, egy olyan sörfőzési változó, amelynek ellenőrzése és elsajátítása trükkös lehet. Nem szokatlan, hogy az átlagos házi sörfőzőknél a cefre hatékonysága (kihozatal) tételről tételre eltérő, ami trükkössé teheti a célsűrűség előrejelzését és elérését.

 

A maláta kivonat a standard cefrézésből összegyűjtött dehidratált folyadék, így nincsenek cefrehőmérséklet-pihenők, amelyeket el kell érni (és esetleg elhibázni), és nem kell aggódni a kihozatal miatt. A folyékony és száraz malátakivonatok kiszámítható mennyiségű erjeszthető cukrot biztosítanak, amikor egy adott mennyiségű vízhez adják. Ha a mért sűrűség túl alacsony, adjon hozzá egy kis malátakivonatot, amíg el nem éri a célértéket. Ha túl magas, adjon hozzá egy kis vizet.

 

Extrakt (malátakivonat) sörfőzés

4. Az extrakt az állandóságot jelenti

 

Mint korábban említettük, mivel a cefrézési folyamatot kihagyjuk, és a cefrehatékonyság kérdése nem alkalmazható malátakivonattal való főzéskor, sokkal könnyebb elérni a célsűrűséget. A célsűrűség pontos elérése az egyik legnagyobb kihívást jelentő szempont a sörrecept házi sörfőző rendszerben történő megismétlésének. A teljes kiőrlésű sörfőzők elég sok időt és pénzt fordíthatnak a folyamatok elsajátítására és a főzőrendszerek optimalizálására a cefrehatékonysági változó szabályozására. A cefreváltozók magabiztos szabályozásának képessége nélkül a már elkészített házi sörrecept megismétlése nagy kihívást jelenthet.

 

A malátakivonat kiküszöböli a cefrehatékonysági változót, és a célsűrűség elérését gyerekjátékká teszi. Most, hogy megismételje az Ön által elkészített receptet, csak a forralás és az erjesztés és kondicionálás változói miatt kell aggódnia. Bár ezek is trükkös folyamatok lehetnek, a változók kiküszöbölése az egyik legjobb módja annak.

 

Hogyan is zajlik az extrakt sörfőzés a gyakorlatban?

megosztunk néhány videót:

https://www.youtube.com/watch?v=sGua5WYlxOU

https://www.youtube.com/watch?v=x2kDST7Qdw8