Malátaörlés házi sörfőzéshez

Malátaörlés házi sörfőzéshez
Betöltés... 25 megtekintés

Malátaörlés házi sörfőzéshez

Mielőtt nekiállnánk sört főzni, a malátát meg kell őrölni. Ezt úgy hívják az otthoni sörfőző nyelven: roppantás. 

Innen indul a kész sörünk minősége, úgyhogy oda kell rá figyelni. 

Bár pusztán mechanikai feladat, azért nem olyan egyszerű. Mivel a mag összetett felépítésű, ezért a magbelsőt, és a héjat külön kell kezelni. 

1. ábra: roppantott maláta

A maghéj sok vízben oldhatatlan cellulózt tartalmaz, és ha "kiforrázzuk", rontja a sör ízét, valamint szűrőrétegként is működik a cefrézés során. A magbelső viszont tartalmazza az értékes extraktot, ezért finoman kell megőrölni. A magbelső azonban szintén több részből áll, és ezek nem egyformán örlődnek. A csúcsban található részek keményebbek, az alsó rész pedig hamar lisztté örlődik. A sok liszt viszont hamar eltömítheti a szűrést.

Általában házi sörfőzéshez jól oldott malátákat használhatunk, amenyek nem igényelnek ekkora törődést szerencsére, viszont a kihozatalban szerepe van az örlésnek.

Otthoni sörfőzéskor a következő technikával javíthatjuk örleményünk minőségét, és a sörünk kihozatalát. Roppantás előtt megnedvesítjük a szemeket vízzel, majd kis ideig (5-10perc) állni hagyjuk. Ha jól eltaláljuk a nedvesítést, a héj megpuhul, és kézzel is könnyen lejön. Így finomabb örleményt tudunk készíteni, és héjak pedig egyben maradnak.