Napi egy sör erősítheti a bélmikrobiomodat

Napi egy sör erősítheti a bélmikrobiomodat
Betöltés... 90 megtekintés

Napi egy sör erősítheti a bélmikrobiomodat

Napi egy sör erősítheti a bélmikrobiomodat

Napi egy sör távol tarthatja az orvost? Ezt sugallja egy új portugáliai kutatás.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry című szaklapban megjelent kísérleti tanulmányban azok a férfiak, akik 4 héten keresztül naponta egy doboz alkoholos vagy alkoholmentes sörsört ittak, javították bélmikrobiomjuk, azaz a bélrendszerben élő mikrobák gyűjteményének sokféleségét.

A változatosabb bélmikrobiom összefügg a szívbetegségek, a cukorbetegség és a súlyos COVID alacsonyabb kockázatával. A tanulmány szerint tehát a baktériumok sokféleségének elősegítésével a sör segíthet megelőzni ezeket a kimeneteleket.

Ez a tanulmány azt jelzi, hogy a napi egyszeri sör fogyasztása alkoholtartalmától függetlenül előnyös lehet a bélmikrobiom számára, bár az alkoholmentes sör még mindig egészségesebb választás lehet.

"A sörrel kapcsolatban rengeteg mítosz kering" - mondja a tanulmány szerzője Ana Faria, PhD, a lisszaboni NOVA Orvosi Iskola klinikai táplálkozási szakértője. "Úgy gondoljuk, hogy fontos megismerni ennek az italnak a mérsékelt fogyasztásának hatását".

Új értelmet adva a "sörbélnek

A vizsgálathoz 22 egészséges, 23 és 58 év közötti férfit véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az egyik csoport 4 héten keresztül minden nap 11 uncia alkoholmentes sörsört ivott, míg a másik csoport 5,2%-os alkoholtartalmú (a Budweiserhez hasonló) sört.

A 4 hét végén a vér- és székletminták elemzése során mindkét csoportban több mint 20-féle hasznos baktérium növekedését mutatták ki a férfiak emésztőrendszerében. A kutatók szerint egyik csoportban sem történt jelentős változás a testsúlyban, a testzsírban, a vércukorszintben vagy az LDL-koleszterinszintben.

A sör gazdag egészséges vegyületekben, úgynevezett polifenolokban, amelyek csökkentik a gyulladást és az oxidatív stresszt a bélben. Ez jó helyet teremt a jótékony baktériumok számára a szaporodáshoz, mondja Faria.

Az erjesztett élelmiszerekről azt is kimutatták, hogy növelik a bélmikrobiom diverzitását, jegyzi meg, ami azt jelenti, hogy a sör erjedéséből származó mikroorganizmusok is hozzájárulhatnak ehhez.

A sör most már egészséges élelmiszer?

Ezek az eredmények egyszerre illeszkednek - és ellentmondanak - a sör bélmikrobiomra gyakorolt hatását vizsgáló korábbi kutatásokhoz. Az Alcohol in 2020 című folyóiratban megjelent egyik tanulmány szerint azok a 21 és 53 év közötti férfiak és nők, akik 30 napon keresztül napi 12 uncia alkoholmentes sört fogyasztottak, a bélmikrobiom diverzitásának növekedését tapasztalták. Egy külön csoport azonban, amely 4,9%-os alkoholtartalmú sört ivott, nem tapasztalt ugyanilyen javulást.

Miért eltérőek az eredmények a két vizsgálat között? Talán a vizsgált személyek közötti különbségek miatt - magyarázza Khemlal Nirmalkar, PhD, a 2020-as tanulmány egyik szerzője, az Arizonai Állami Egyetem mikrobiológusa.

Míg a 2020-as tanulmányban férfiak és nők vettek részt Mexikóban, addig a 2022-es tanulmányban csak "egészséges férfiak" vettek részt Portugáliában. A bélmikrobiom változását a nem és a testtömegindex is befolyásolhatja, állapították meg más kutatások. És az a tény, hogy a vizsgálatban részt vevők különböző közösségekben éltek, szintén hatással lehetett - jegyezték meg a portugál kutatók a sajtóközleményben.

De úgy tűnt, hogy az alkoholmentes sör mindkét vizsgálatban részt vevő embereknél összességében növelte a mikrobiális sokféleséget, jegyzi meg Nirmalkar. Ez egyelőre azt jelenti, hogy az alkoholmentes sör valószínűleg jobb választás a bélrendszer egészségének megőrzése szempontjából, bár további kutatásokra van szükség.

"Mindenképpen több tanulmányt kellene végezni ezen a területen különböző sörökkel és különböző alkoholtartalommal" - mondja Nirmalkar.